Vidar Myhrer (Foto: Jan Gulliksen/NRK)

Vidar Myhrer og familien er på besøk i Tønsberg gjestehavn.

Foto: Jan Gulliksen/NRK

– Båtførerprøven burde vært obligatorisk for alle over 18 år, mener båteier.

 

Oppslutningen om båtførerprøven er altfor dårlig i år, mener Norsk Test, selskapet som har ansvaret for å gjennomføre båtførerprøven på vegne av Sjøfartsdirektoratet.

Trege nordmenn

Per april i år var det kun halvparten av de 100.000 båtførerne som hadde tatt den obligatoriske testen.

– Dessverre er det en kraftig nedgang, og vi er nede på nesten halvparten av dem som tok prøven i fjor. Det er merkelig at nordmenn er så trege med å ta et så viktig bevis.

Det sier Bernt Nilsen, direktør i Norsk Test. Han har en teori om at oppmerksomheten og oppslutningen rundt båtførerprøven var større i fjor fordi det var da (mai 2010) båtførerprøven ble obligatorisk for alle som er født etter 1. januar 1980.

– Og etter mai i fjor er det dessuten ganske spesielt å observere at de eldre båtførerne har sluttet å ta båtførerprøven. Det er synd, for ofte er det dem som finnes på ulykkesstatistikken og har råd til å kjøpe de dyreste og raskeste båtene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Fartsgrenser for båt (Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX)(illustrasjonsfoto)

Foto: Bendiksby, Terje/SCANPIX

– Kjører tulling

Det er Vidar Myhrer fra Moss enig i. Han og familen ligger i gjestehavna i Tønsberg. Myhrer mener det er på høy tid at flere tar båtførerprøven.

– Det er så mange som kjører tulling utpå fjorden at det godt kunne vært obligatorisk for alle fra 18 år og oppover, altså omtrent som for bil.

Barna lærer båtvett

Myhrer har vokst opp med båt, og er opptatt av å lære sine egne barn om båtvett. Selv fører han en 30 fots Skarpnes med motor på 165 hestekrefter og hastighet 17 knop.

– Og jeg tok båtførerprøven allerede i 1984!

Vestfold Maritim er blant dem som arrangerer kurs til båtførerprøven. Kursansvarlig Carl Roar Aamli tror også at eldre båtførere hadde hatt behov for en slik prøve. Han forteller at folk med 40-45 års erfaring fra båt har fulgt kurset med sønn eller barnebarn.

– Etterpå har de kommet til oss og sagt at de ikke hadde trodd de skulle lære såpass mye. Da skjønner man at det er en del grunnleggende kunnskap de har manglet for å kunne ferdes trygt på sjøen.

Les også:

6 av 10 manglar kunnskap til sjøs

Carl-Roar Aamli (Foto: Ola Walberg/NRK)Carl-Roar Aamli er kursansvarlig i Vestfold Maritim.

Foto: Ola Walberg/NRK
X