Vi leser nå April i kalenderen og mange er i gang med å vekke båten sin tilbake til liv etter en lang og snørik vinter. Forhåpentligvis gjorde du en god jobb i høst, men mye kan skje under en presenning. Denne vinteren har vært preget av mye snø og tidvis svært lave temperaturer, så en grundig gjennomgang av båten er uansett alltid et godt utgangspunkt for en god sesong på sjøen.  Her kommer noen tips fra Team Blow Maritime for hvordan du klargjør din båt for sjøsetting.

Vask båten!

En ren båt er en glad båt, og vasken er kanskje den viktigste jobben du gjør, både før og etter sesong. Spyl båten godt med høytrykkspyler for å fjerne smuss og skitt på skroget. Vannlinjen og undervannskroget er ofte det området der man får den tyngste vaskejobben. Er det ruer på undervannsskroget kan disse fjernes med en skrape, pass på å være skånsom med gelcoaten. Gå så over hele båten med såpe. Hos din nærmeste båtforhandler vil du finne et vidt spekter av shampoer som er spesielt egnet til bruk på båt, men vanlig hussholdningssåpe som Zalo fungerer utmerket i de fleste tilfeller. La såpen virke en liten stund, så gjør det skrubbejobben litt enklere. Husk at dersom såpen får tørke helt vil den lage skjolder som kan være vanskelig å få bort, så det kan være et godt tips å vaske et mindre område av gangen. Spyl til slutt av med høytrykkspyler. Er det svært vanskelige flekker kan man benytte rubbing eller skuremiddel, men prøv å få den så ren som mulig med såpe da enkelte midler kan slite på både voks og gelcoat.

Polering

Mange båteiere har et kjærlighetsforhold til sitt fartøy og ingen måte er bedre å vise dette på enn en skikkelig polering. En nypolert båt er et vakkert syn, som selvfølgelig også har sine praktiske fordeler. Skitt og smuss har vanskeligere for å feste seg og vedlikeholdet gjennom sesongen blir mye enklere dersom man legger et godt grunnlag når båten fortsatt er på land. Unngå å polere i vått vær eller i direkte sollys. Blir poleringsmiddelet liggende for lenge kan det bli en hard jobb å få det bort igjen. Ta kontakt med en båtforhandler for tips og råd om polering!

Innvendig sjekk

Det kan også ha oppstått skader innvendig i båten i løpet av vinteren. Husk å sjekke alle skroggjennomføringer for eventuelle lekkasjer. Foringer er ofte laget av gummi som kan ha fått store påkjenninger gjennom en kald vinter. Dersom foringene kjennes tørre eller du ser tegn til sprekkdannelse bør disse byttes ut. Sjekk også gassførende slanger dersom du har propananlegg i båten din. Sørg for at det ikke er noe skader på slangen og etterstram gjerne slangeklemmer.

Motor, drivstoff og batteri

Det aller vanligste er å ta motorservicen på høsten. Allikevel er det greit å ta en gjennomgang før du sjøsetter. Sjekk at det er tilstrekkelig med både motorolje og girolje, er denne svart og tykk bør den byttes ut. Smør fett på alle bevegelige deler og ta en sjekk av tennplugger, drivstoffilter og oljefilter. Bytt ut drivstoffet fra i fjor. I løpet av vinteren kan det ha samlet seg kondens i tanken, som kan føre til at motoren ikke vil starte. Kontroller at batteriet har spenning og tilstrekkelig med væske. Må du fylle væske på batteriet benyttes destillert vann.

Sikkerhetsutstyr

Gå alltid i gjennom sikkerhetsutstyret slik at det er klart til bruk. Vend brannslokningsapparatet og kontroller at det er nok trykk, test røykvarslere og eventuelt bytt batterier i disse. En gjennomgang av flyteutstyr er også på sin plass før sesongstart. Husk at oppblåsbare vester bør være på service årlig for å få byttet ut gasspatron og salttablett. De aller fleste som selger oppblåsbare vester tar også i mot vester til service.

 

Husk at en god vårpuss legger grunnlaget for en lang og vedlikeholdsfri sesong. Ta med hele familien og gjør båtpussen til en lek.

Vi sees på sjøen!

X