Ship o´hoi!

Høsten kommer i rasende fart og det er for mange på tide å avslutte båtsesongen. Vi skal gi deg noen enkle tips og råd for å gjøre båten klar for vinteren, slik at starten på neste sesong går som en drøm.

De aller fleste velger å ta båten sin opp på land når sesongen er over. Har du ikke vinterplass i en boblehavn er dette absolutt å anbefale. Båter som blir liggende i isen kan få store skader på skroget, trebåter er særlig utsatt. Etter å ha løftet båten opp av vannet bør skroget rengjøres grundig. Skrap vekk ruer og andre ting som har grodd på skroget og rens vannlinjen. Når du har fått båten opp på land må du gjøre den klar for temperaturer under frysepunktet. Tøm vanntanken og ta inn puter, elektronikk, tauverk og andre ting som bør lagres tørt og varmt. Muggdannelse i løpet av vinteren er ikke et ukjent fenomen. For å unngå dette kan du plassere en lufttørker som fjerner fukt og bidrar til sirkulasjon. Ta tauene inn og gi dem en runde i vaskemaskinen. Dette fjerner skitt og salt og øker levetiden til tauene dine betraktelig.

Motoren bør også få litt kjærlighet før vinteren slår til. Kjør ferskvann gjennom motorens kjølesystem og sørg for at drivstofftanken er full. Dette reduserer muligheten for kondensdannelse i tanken. Sjekk frostvæskenivået i motoren og kontroller frysepunktet, slik at du er sikker på at den holder gjennom vinteren. Væske som fryser utvides og kan føre til sprekkdannelser. Skift gjerne olje og oljefilter. For å få gammel olje ut av systemet så enkelt som mulig bør motoren være varm. Sørg for at batteriet er fulladet, slå av hovedstrømbryter og koble gjerne fra polene.

Benytt samtidig muligheten til en gjennomgang av sikkerhetsutstyret om bord i båten din. Sørg for at vester fungerer, sjekk pyroteknisk utstyr og bytt batteri i røykvarsleren. Har du mulighet til å ha båten din til vinterlagring innendørs er dette det beste. Mange som tilbyr vinterlagring av båter leverer også service på motor i løpet av vinteren.

Da er det bare å nyte vinteren og glede seg til neste års sesong på sjøen. Ønsker du også en forfriskning av kunnskapene dine holder vi båtførerkurs  i hele vinter!

X